Finansowanie inwestycji
Zmiany w zarządzeniu MZ w sprawie IOWISZ
Minister Zdrowia wydał znowelizowane zarządzenie dotyczące powołania Zespołu do spraw merytorycznego nadzoru nad funkcjonowaniem Instrumentu Oceny Wniosków Inwestycyjnych w Sektorze Zdrowia.
Przewodniczącym Zespołu do spraw merytorycznego nadzoru nad funkcjonowaniem Instrumentu Oceny Wniosków Inwestycyjnych w Sektorze Zdrowia został Jakub Adamski, zastępca Dyrektora w Departamencie Analiz i Strategii w Ministerstwie Zdrowia. Zastąpił Krzysztofa Łandę, który na początku kwietnia podał się do dymisji.
Przypomnijmy, że Instrument Oceny Wniosków inwestycyjnych w Sektorze Zdrowia (IOWISZ) został wprowadzony niemal rok temu. Program ten ma za zadanie wsparcie w ocenie przydatności podejmowanych inwestycji w sektorze medycznych i dostosowanie ich do rzeczywistych potrzeb i kondycji systemu opieki zdrowia. Bez pozytywnej oceny w IOWISZ-u nie jest możliwe utworzenie nowego podmiotu wykonującego działalność leczniczą lub nawet jego nowych jednostek lub komórek organizacyjnych.
Ocena wydawana jest w ciągu 60 dni i jest niezbędna w przypadku inwestycji o wartości przekraczającej 3 mln zł w okresie 2 lat (a w przypadku ambulatoryjnej opieki specjalistycznej - 2 mln zł w okresie 2 lat) oraz w przypadku wszystkich inwestycji finansowanych przy udziale środków unijnych (bez względu na ich całkowitą wartość).
Źródło: dziennikmz.mz.gov.pl
Przeczytaj również:
-
NAJLEPSZE SZPITALE PUBLICZNE W POLSCE
BFF Banking Group opublikował wyniki 8. edycji zestawienia “Liderzy Zarządzania – najlepiej zarządzane szpitale publiczne”. Ranking docenia jednostki...
Czytaj więcej -
Jak sfinansować inwestycje w Oddział Intensywnej Terapii?
Oddział Intensywnej Terapii to przestrzeń szpitalna, która skupia się na wspieraniu pacjentów w stanach zagrożenia życia. Także z tego względu OIT...
Czytaj więcej -
Kompleksowe wsparcie inwestycji szpitalnych
Szpitale stawiające na rozwój poprzez inwestycje, chętnie wykorzystują wsparcie w postaci finansowania zewnętrznego realizowanego w oparciu o obrotowy...
Czytaj więcej